Para-badminton speler

Even voorstellen

Ik ben Joshua Donker en ik heb een lichamelijke beperking aan mijn linkerarm. Ik ben 21 jaar en zit in de nationale para-badminton selectie. Ondanks mijn handicap zie ik dit niet als een beperking in mijn carrière als topsporter en daarbuiten. Mijn droom is om de beste van de wereld te worden en te mogen spelen op de Paralympische spelen van 2024 in Parijs.

 

Mijn passie voor badminton heb ik al ruim 14 jaar. Vanaf 2018 werd het trainen voor internationale toernooien serieus. Vanaf dat moment ben ik ook bezig met een topsport trainingsprogramma op Papendal waar ik 5 dagen in de week, 2x per dag train om het maximale uit mijzelf te halen.


Sinds eind maart 2022 ben ik op de BWF Para Badminton World Ranking gestegen naar de top 15 van de wereld. Mijn doel is om binnen 2 jaar nummer 1 van Europa te zijn. Dit kost heel veel dedication, commitment en believe maar ik heb er alles voor over om mijn ultieme droom naar die paralympische spelen waar te maken.


In het internationale circuit speel ik in single en mannendubbel catagorie SU5. Dat houdt in dat ik speel tegen andere para-badmintonners met de zelfde beperking als ik: een arm beperking.

Naast topsport

Naast mijn leven als topsporter doe ik ook nog een studie. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn MBO ICT niveau 3 studie. Ik loop voornamelijk stage op een middelbare school waar ik docenten en leerlingen ondersteun als er problemen zijn met hun ICT apparatuur. Door de goede topsport ondersteuning kan ik deze studie goed combineren met mijn trainingsschema.


Ook ben ik jeugdtrainer bij een badminton-vereniging. Dit doe ik met passie en plezier. Ik leer kinderen de basis van badminton zodat ze misschien kunnen doorstromen naar de competitie in Nederland.

Waarom Para-Badminton?


Waarom Para-Badminton en geen regulier badminton? Ik speel Para-Badminton, omdat ik een handicap heb aan mijn linkerarm. Bij mijn geboorte zijn er in mijn linker arm een aantal zenuwen gescheurd, waardoor deze arm deels verlamd is en ik hem minder goed kan gebruiken. Hierdoor is de ontwikkeling en de groei ook verminderd. De medische term van mijn handicap heet Erbse Parese. 

 

Je zal vast denken: "een handicap aan je linker arm, geeft dat niet heel veel hinder tijdens het badmintonnen?". Dat valt inderdaad best tegen. Doordat ik mijn linkerarm minder kan gebruiken is mijn balans en evenwicht heel anders dan bij valide spelers. Bij badminton is balans heel belangrijk om de perfecte slag te spelen en binnen het speelveld te bewegen.

 

Ondanks mijn handicap speel ik nationaal ook in het reguliere badminton circuit. Voordat ik ontdekte dat Para-Badminton bestond heb ik ruim 10 jaar reguliere competitie en toernooien in Nederland gespeeld.  Ook trainen doe ik gewoon met valide badmintonners. Juist omdat ik mij dan nog beter kan ontwikkelen.

Ilse van der Burgwal - 

Trainer/coach:

...

Ik ben Ilse van de Burgwal en sinds oktober 2020 werk ik met Joshua samen als bondscoach van het NL Para-Badminton team.

...

The people behind 


De weg naar de top kan ik niet alleen bereiken. Daarvoor zijn de juiste mensen om mij heen heel erg belangrijk.


Denk aan mijn trainers en coaches die mij helpen om het maximale uit mijzelf te halen. Een voorbeeld daarvan is mijn huidige coach Ilse van der Burgwal die mij training geeft, helpt op het mentale vlak en coacht op toernooien.


Matt Solomon is mijn krachttrainer die mij helpt om fysiek en conditioneel sterker te worden. 

 

Ook oud-trainer Redmar Blik is erg belangrijk geweest in mijn ontwikkeling naar waar ik nu sta. Vroeger was hij in de jeugd bij BAN mijn trainer/coach. En hij heeft mij altijd gemotiveerd om door te gaan

 

Los van de trainers zijn ook mijn ouders een erg belangrijk onderdeel geweest naar waar ik nu sta. Naast de financiële steun die zij mij altijd hebben gegeven hebben ze mij altijd 100% gesteund en achter mijn beslissingen gestaan waar ik erg dankbaar voor ben.

Matt Solomon - 

Krachtrainer:

...

Voor de laatste jaaren ben ik verantwoordelijk voor de fysieke ontwikkeling van Joshua op Sportcentrum Papendal.

...

Constanze & Ferdinand - Ouders:

 

...

Wij mochten hem als 7-jarige begeleiden met zijn eerste stappen op het badminton veld. We zagen hem genieten van het spel

...

Redmar Blik - Jeugdtrainer BAN Amersfoort:

...


Joshua kon op vrij vroege leeftijd wat dat betreft al “tot het gaatje gaan” qua inspanning


...